Slideshow specialisatie

  • Geriatriefysiotherapie: Bang om te vallen?
  • Manuele Therapie: Is het in uw rug geschoten?
  • Manuele Therapie: Wakker worden met een stijve nek?
  • Oedeemfysiotherapie: Pijn of vocht in uw arm na een operatie?
  • Geriatriefysiotherapie: Moeite om op te staan uit uw stoel?

Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeem?
Oedeem is een ophoping van vocht in het weefsel. Dit is een gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Lymfe oedeem is één van de vormen van oedeem.

Wat is lymfe oedeem?
Lymfe oedeem is een ophoping van eiwitrijk vocht in het lichaam, buiten de bloedbaan. Meestal in de benen, de armen of in het gelaat.

Wat is de oorzaak van lymfe oedeem?
Primair lymfe oedeem: dit is een aangeboren aandoening. Bij primair lymfe oedeem is er sprake van minder lymfe vaten in aanleg, of van een slechter functionerend lymfestelsel dan normaal.

Secundair lymfe oedeem kan ontstaan door:
Een ontsteking (bijvoorbeeld wondroos, dit is een huidinfectie die gepaard gaat met hoge koorts).Een operatie waarbij het lymfe stelsel wordt beschadigd. Vooral bij een operatie waarbij lymfeknopen (of lymfeklieren) worden verwijderd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oncologische operaties.

Wat zijn de mogelijke behandelingen?
Om erger te voorkomen, is het belangrijk om lymfe oedeem zo snel mogelijk te behandelen. Er zijn verschillende mogelijkheden. De oedeemfysiotherapeut behandelt het oedeem met Manuele Lymfe Drainage, met drainage ondersteunende oefeningen, met ambulante compressietherapie (bandageren), met Mechanische compressietherapie (Lymfapress) en eventueel met lymfe taping. Na voldoende afname van het oedeem adviseert de oedeemfysiotherapeut u meestal een Therapeutisch Elastische Kous te dragen. 
Naast de behandeling krijgt de cliënt informatie en instructies over hoe men, door middel van zelfmanagement, verdere toename van oedeem kan voorkomen.

Hoe wordt oedeemtherapie vergoed?


Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de Aanvullende Verzekering, mits u deze heeft afgesloten. Alle vervolgbehandelingen worden vergoed uit de Basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Waar vind ik een oedeemfysiotherapeut?
Fysiotherapie ZorgSaam heeft drie oedeemfysiotherapeuten, Hermien Steur, Martine van den Berg en Shirin Broeze. Zij zijn allen geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Lymfologie.

Wilt u een afspraak neemt u dan contact met ons op of vul het aanmeldformulier in.

AANMELDEN

 

0548-615889

Aub bellen tussen 8.00 -17.00 uur 

AANMELDEN

OPENINGSTIJDEN

 

Maandag 7.30 - 20.00 uur
Dinsdag 7.30 - 20.00 uur
Woensdag 7.30 - 20.00 uur
Donderdag 7.30 - 18.00 uur
Vrijdag 7.30 - 18.00 uur
Zaterdag 9.00 - 12.00 uur

Nieuws

Het einde van het jaar is een goed moment om uw...
Dinsdag 19 december verzorgt Ekelenkamp Verzekering...
Het einde van het jaar is in zicht. Dit is ook de tijd...
Locatie Nijverdal: Godfried Bomansstraat 32 | 7442 TH Nijverdal | 0548-615889 | AGB code: 04-024359 | KvK: 56735421 | fysiotherapie@zorgsaamnijverdal.nl
Locatie Hellendoorn: Koemaste 2C | 7447 AV | Hellendoorn | 0548-615889
 
Design: sanderontwerpen.nl